DIY: Tuinset maken

Voor wie graag lekker in de tuin zit maar een kant en klare tuinset te duur vindt, is dit de blog die je moet lezen! Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je het gewoon heel leuk vindt om zelf aan de slag te gaan en je dus liever je eigen tuinset in elkaar knutseld. Vaak bespaar je hier ook nog geld mee omdat een kant en klare tuinset vaak duurder is dan de losse onderdelen die je zelf bij de bouwmarkt haalt. Hoe pak je het maken van een eigen tuinset aan? Lees in dit blog alles wat je daarover wilt weten!

Waar bestaat een tuinset uit?

Een tuinset maak je zo groot en ingewikkeld als je zelf wilt. Veel mensen beginnen met een eenvoudige Douglas of steigerhouten loungebank met daarbij een bijzettafel. Wat kussens erop en je tuinset is af. Echter kun je ook gaan voor een uitgebreide versie met een hoekbank en daarbij horende tuinkussens. Je meet deze hoekbank precies af aan de grootte van je tuin en zorgt ervoor dat de zitkussens mooi verdeeld worden over de bank. Je ziet dus wel dat het hier echt gaat om een set van meerdere meubels bij elkaar die samen jouw plezier en comfort in de tuin verhogen. 

Het kiezen van de juiste materialen

Het belangrijkste materiaal voor een tuinset is toch wel hout. Vaak wordt er voor hout gekozen omdat dit relatief goedkoop materiaal is, het goed te bewerken valt en het past bij de aardekleuren van de tuin. Wat echter weer een nadeel is aan hout als hoofdmateriaal voor je tuinset is dat het niet afneembaar is. Hout en regen gaan niet goed samen en helaas hebben we in Nederland vaak te maken met een regenachtige dag. Een oplossing is het afdekken van je tuinset met een groot zeil of deze onder een afdak te plaatsen.

Bij het bouwen van je eigen tuinset komt ook nog een stukje aankleding om de hoek kijken. Vaak wordt dit gedaan met tuinkussens, sierkussens of kleden. Als je gaat voor grote tuinkussens die je tuinbank volledig bedekken, is het raadzaam om deze van te voren goed op te meten. Zo zit je straks niet op een stukje bank zonder kussen. 

Bepaal de locatie van je tuinset

Het is misschien onnodig om te zeggen, maar bepaal goed waar je je tuinset gaat plaatsen. Denk hierbij aan de ruimte die de tuinset inneemt, of je liever in de zon of in de schaduw zit en of je deze eventueel nog wilt verplaatsen naar een andere locatie in de tuin. Deze vragen zijn van belang bij het bepalen van de grootte van de tuinset. Overigens is het raadzaam om de tuinset te bouwen op de plek waar je hem ook daadwerkelijk neer gaat zetten. Zo hoef je de tuinset niet nog te verslepen nadat je klaar bent met bouwen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *