Verlicht je woonkamer sfeervol in deze 3 stappen

Vaak wordt in een huishouden de meeste tijd doorgebracht in de woonkamer. In veel huizen is de woonkamer dan ook het middelpunt van het huis. Met die reden is het dan ook belangrijk dat je woonkamer een fijne en sfeervolle woonruimte is. Door de juiste inrichting en aankleding ben je al goed op weg. Echter doet verlichting veel meer dan men denkt. Met de juiste lampen en lichten maak je je woonkamer écht af. In dit artikel leggen we je graag uit hoe je je woonkamer sfeervol verlicht zodat jij hier heerlijk vertoeft!

De basis begint met een lichtplan

Misschien denk jij nu wel “Een lichtplan? Wat is dat?”. Een lichtplan vormt de basis van iedere goed verlichte ruimte. Uiteraard is het een optie om het maken van een lichtplan uit te besteden. Er zijn immers experts op het gebied van interieur en verlichting die je hierbij kunnen helpen. Echter is het ook leuk om dit zelf te doen. Waar je dan mee begint is een plattegrond van de woonruimte. Waar komen je meubels te staan en waar zal er dus geleefd worden? Op basis van deze inschatting bepaal je waar de verlichting dient te komen in de woonkamer. Houd ook rekening met het verschil tussen dag en nacht en hoe de zon overdag op je ramen staat. 

Creëer gelaagdheid

Met gelaagdheid bedoelen we dat er verschillende lagen van verlichting in de woonkamer te vinden is. Om sfeer en dimensie te verzorgen in de woonruimte is het namelijk het beste om de verlichting te verdelen in hoogte zodat niet alle verlichting van dezelfde laag komt. Met lage verlichting bedoelen we sfeerverlichting. Dit zijn vaak losse wandlampen, vloerlampen of tafellampen. Deze plaats je op ooghoogte. Dit valt tevens aan te vullen met extra verlichting in de vorm van kaarsen op de (bijzet)tafel. Met hoge verlichting bedoelen we spotjes of een grote hanglamp vanuit het plafond. Creëer dus gelaagdheid door een sfeervolle variatie tussen hoge en lage verlichting. 

Look en feel van de verlichting

Vervolgens kies je de soort lampen. Voor wat voor armatuur ga jij? Blijf dicht bij je eigen smaak en kijk wat past binnen je lichtplan. Ga je voor verlichting met warm tot warm wit licht? Kies dan lampen met waardes van 2200K tot 2700K. Zakt je kleurtemperatuur tot wel 3000K, dan zal je helder wit licht krijgen. Voor sfeerverlichting raden we aan om voor een laag aantal lumen te gaan. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *