Verlichting in de badkamer, hoe pak je dit aan?

Veel mensen starten hun dag in de badkamer. Met die reden is het erg belangrijk dat er goede verlichting in de badkamer aanwezig is. Typische badkamer activiteiten als scheren en het aanbrengen van make-up vereisen schaduwloze verlichting. Niets is zo vervelend als een schaduw over je gezicht terwijl je voor de badkamerspiegel staat. Het is erg belangrijk om de verlichting in de badkamer goed aan te pakken. In dit artikel leggen we je stapsgewijs uit hoe je dit doet. 

Lichtplan

Een lichtplan is de basis van de badkamerverlichting. Het is noodzaak om te bepalen waar je de verlichting op gaat hangen en wat het doel van de verlichting is. We onderscheiden dit laatste op in drie soorten badkamerverlichting.

Basisverlichting

De basisverlichting in de badkamer verlicht de volledige badkamer en wordt veelal bevestigd aan het plafond. Deze verlichting wordt vaak als eerst aangezet zodra iemand de badkamer inloopt.

Functionele verlichting

Dit soort badkamerverlichting zorgt voor gericht licht en wordt op plekken gemonteerd waar extra licht nodig is, denk bijvoorbeeld aan de spiegel of de douche. Spots en wandlampen zijn de meest voorkomende verlichting die van functionele waarde zijn voor de badkamer. 

Sfeerverlichting

Tot rust komen en ontspannen is vaak van essentieel belang in een badkamer. Indirect licht in de vorm van LED-strips of dimbare LED-spots dragen bij aan de sfeer van de badkamer. 

Spiegelverlichting

Spiegelverlichting is onderdeel van functionele verlichting in de badkamer. Het is raadzaam om links, rechts en boven de spiegel licht te plaatsen om schaduwval tegen te gaan. Kies voor kantelbare spots zodat je zelf de richting van het licht in handen hebt. Overigens is warm wit licht het fijnst voor jouw spiegelbeeld. 

Hoeveelheid verlichting

De hoeveelheid verlichting in de badkamer is afhankelijk van een aantal factoren. Wat is bijvoorbeeld de oppervlakte en de hoogte van de ruimte? Hoe groter en hoger je badkamer, hoe meer licht je nodig hebt. Valt er veel natuurlijk daglicht in de badkamer? Bevat je badkamer vooral donkere of lichte tinten? Dit zijn allemaal factoren waar je rekening mee moet houden bij het monteren van badkamerverlichting. Om een klein voorbeeld te geven van wat gemiddeld genomen nodig is qua verlichting in de badkamer: Er wordt geadviseerd om 200-400 lux in de badkamer te installeren. 1 Lux is 1 lumen per vierkante meter. Als je badkamer bijvoorbeeld 10 vierkante meter is, heb je 200×10 = 2000 lumen nodig om je badkamer goed te verlichten. 

Vochtigheid

Als laatste tip die we mee willen geven is dat je goed moet letten op dat de verlichting tegen water kan. Een badkamer wordt getypeerd als vochtige ruimte en vraagt dan ook om een specialistische aanpak als het gaat om (het monteren van) verlichting. Ben je zelf nu niet helemaal zeker van je kennis over badkamerverlichting en vochtigheid, schakel dan een expert in. Dan kom je niet voor nare verrassingen te staan en loop je geen enkel risico op gevaarlijke situaties. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *